Parhaan makuinen proteiinijauhe

Proteiini on tärkeä solujen rakennusaine, jonka riittävä saanti on elintärkeää. Etenkin paljon liikkuvien ja lihaskasvuun tähtäävien kannattaa kiinnittää siihen erityisesti huomiota. Joskus päivittäiseen suositusmäärään on hankala päästä pelkän normaalin ruokavalion avulla. Silloin apuna toimivat proteiinijauheet: niiden avulla saat nopeasti kehon proteiinivarastot täytettyä! Makuja on nykyään saatavilla runsaasti, joten jokainen löytää varmasti itselleen mieluisan. Parhaan makuinen proteiinijauhe löytyy tästä artikkelista!

Proteiinijauhe.orgin parhaan makuiset proteiinijauheet

Whey-80

parhaan-makuinen-proteiinijauhe-whey

Laadukas Whey-80 on yksi Suomen suosituimmista proteiineista, eikä ihme. Se on heraproteiinin konsentraatista valmistettu jauhe, jossa on korkea proteiinipitoisuus. Whey-80 on siis tehokas palautusjuoma sekä lihasten kasvun tukija. Lisäksi sen koostumus on hyvä ja mauista löytyy paljon valinnan varaa. Kyseessä on maitopohjainen tuote, joten herkkävatsaisimmille se saattaa aiheuttaa hieman ongelmia.

Jauheen koostumus on hienojakoinen, eikä se paakkuunnu herkästi, minkä ansiosta valmis juoma on mukava nauttia. Jauhe voidaan sekoittaa paakkuuntumatta sekä veteen että vaikkapa maitoon, eikä se vaahtoa juurikaan. Tuotteen tasokkuuteen nähden sillä on erinomainen hinta-laatusuhde. Joihinkin jauheista on lisätty kofeiinia, joten herkkäunisten iltatreenaajien kannattaa vilkaista tämä läpi ostopäätöstä tehdessä.

Makuina on saatavilla esimerkiksi banaani, minttusuklaa, vanilja, jääkahvi, mustikkajuustokakku, tuplasuklaa, korvapuusti ja salted caramel. Osa mauista on todella makeita: esimerkiksi korvapuusti ja tuplasuklaa ovat todellisille makeannälkäisille sopivia. Hieman miedompaa makua taas on tarjolla muun muassa minttusuklaassa. Vinkki: Whey-80-jauheista saa erinomaisen lisän myös aamupuuron joukkoon, kun valitset omia makunystyröitä hierovan vaihtoehdon.

Pea Protein Isolate

parhaan-makuinen-proteiinijauhe-pea-isolate

Star Nutritionin tuoteperheeseen kuuluva Pea Protein Isolate on erinomainen vaihtoehto vegaanista ruokavaliota noudattaville, sillä se on täysin kasviperäinen tuote. Tämä tekee siitä hyvän vaihtoehdon myös laktoosi-intoleranteille. Proteiinijauhe valmistetaan laadukkaasta herneproteiinin isolaatista, minkä ansiosta sillä on korkea proteiinipitoisuus, mutta se sisältää vain vähäisen määrän rasvaa ja hiilihydraatteja. Isolaatti myös imeytyy nopeasti, eli se on loistava proteiinilisä treenin jälkeen.

Pea Protein Isolate -jauheen koostumus on hyvä, ja se on helppo sekoittaa. Kaikkein parhaiten tämä tuote liukenee esimerkiksi kasvipohjaisiin juomiin, kuten kaura- tai soijamaitoon. Veteen sekoitettuna jauhetta kannattaa lisätä hieman varovammin, niin se sekoittuu hyvin. Sen lisäksi, että tämä proteiinijauhe voidaan sekoittaa nesteisiin, se toimii hyvin myös leipomisessa – kannattaa kokeilla!

Makuvaihtoehtoja löytyy reipas kourallinen: jauhetta saadaan banaani-suklaan, suklaan, brownien, mansikan ja vaniljan makuisena. Makuja on moneen muuhun tuotteeseen verrattuna hieman suppeasti, mutta niitä lisäillään valikoimaan aina silloin tällöin, joten lisää voi olla hyvinkin tulossa. Pea Protein Isolate -jauheiden maut saavat erityisesti kiitosta siitä, että ne ovat monia muita vähemmän makeita.

Maustettujen Pea Protein Isolate -proteiinijauheiden lisäksi saatavilla on maustamaton versio, jonka voit itse tuunata sellaiseksi kuin haluat. Tämä on hyvä vaihtoehto etenkin silloin, jos olet tarkka makumieltymyksistäsi. Maustamattoman jauheen pariksi käy hyvin esimerkiksi raakakaakao tai tuoremehut. Myös sekaan pilkotut banaanit tai marjat maistuvat hyvältä maustamattoman Pea Protein Isolaten kanssa, sillä se on itsessään hieman suolainen.

Soy Protein Isolate

parhaan-makuinen-proteiinijauhe-soy

Jos etsit kasviperäistä, korkeapitoista ja maukasta proteiinijauhetta, Star Nutritonin valmistama Soy Protein Isolate voi olla sinulle juuri sopiva vaihtoehto. Kyseessä on GMO-vapaa tuote, joka valmistetaan soijaproteiinista. Vaikka kyseessä on kasviproteiini, siitä löytyy kaikkia keholle välttämättömiä aminohappoja. Tämän ansiosta se on oiva palautusjuoma treenin jälkeen ja sopii myös tavoitteelliseen lihasmassan kasvattamiseen.

Soijaproteiinista valmistettu Soy Protein Isolate on koostumukseltaan hyvin liukenevaa, ja se voidaan sekoittaa paakkuuntumatta myös veteen. Tämän lisäksi soijaproteiini sopii erinomaisesti esimerkiksi smoothieen lisättäväksi. Kaura- tai mantelimaitoon sekoitettuna proteiinijuomaan saa sen sijaan kivasti täyteläisyyttä. Koska kyseessä on isolaatti, juoma paitsi liukenee hyvin, myös imeytyy kehoon nopeasti. Kasvipohjainen proteiini ei myöskään ärsytä vatsaa.

Makuvaihtoehtoja on tässä jauheessa neljä: suklaa, salted caramel, vanilja ja maustamaton. Suklaa ja vanilja ovat maustetuista jauheista hienovaraisempia, kun taas salted caramel tarjoaa herkkua makean nälkään. Soy Protein Isolate -jauheen maustamaton versio on myös erinomainen vaihtoehto, erityisesti kasvismaitoihin sekoitettuna. Erityisplussaa tämä tuote saa siitä, että siinä ei ole lisättyjä sokereita.

100% Whey Gold Standard

parhaan-makuinen-proteiinijauhe-whey

Optimun Nutritonin valmistama 100% Whey Gold Standard on yksi globaalisti myydyimpiä proteiinilisiä. Tämä kertoo jo jotain sen kiistattomasta laadusta. Jauhe valmistetaan herasta, ja se on enimmäkseen heraproteiinin isolaattia. Pieni osa tuotteesta on hydrolysoitua heraproteiinia ja konsentraattia. Tämä yhdistelmä toimii hyvin, ja proteiinijauhe imeytyykin todella nopeasti lihaksistoon – se on siis erinomainen treenin jälkeinen proteiinilisä.

100% Whey Gold Standard on myös koostumukseltaan erittäin laadukas tuote. Se liukenee hyvin nesteisiin ja pysyy myös veteen sekoitettuna sileänä. Jos haluat taata mahdollisimman silkkisen makukokemuksen, sekoita proteiinijauhetta shakerissa reippaasti muutaman kymmenen sekunnin ajan. Vaikka tuote on hinnaltaan hieman monia muita jauheita korkeampi, sen koostumus ja laatu ovat tämän arvoisia.

Tässä tuotteessa on makuvaihtoehtoja varmasti riittävästi. Voit ostaa 100% Whey Gold Standard -jauhetta esimerkiksi banaanikerman, minttu-suklaan, maitosuklaan, valkosuklaa-vadelman tai vaniljajäätelön makuisena. Maut ovat herkullisia, ja sopiva valinta löytyy sekä miedompia makuja kaipaaville että kunnolla makeaa haluaville. Veteen sekoitettuna maut tuntuvat hieman keveämmiltä, kun taas maitoon sekoitettuna ne tulevat täyteläisemmin esiin.

Nämä seikat kannattaa ottaa huomioon

Proteiinit ovat urheilijalle välttämättömiä orgaanisia yhdisteitä. Kun treenaamme, kehomme pilkkoo lihasproteiinia aminohapoiksi, minkä lisäksi elimistössä tapahtuu lihasproteiinisynteesiä. Tämä tarkoittaa sitä, että samaan aikaan lihasproteiinia myös muodostuu. Proteiinia sisältävän ravinnon tai proteiinijauheiden tehtävä on vähentää tätä pilkkoutumista ja vastaavasti tukea lihasproteiinin rakentumista. Kun proteiinia muodostuu enemmän kuin hajoaa, lihaskasvua pääsee tapahtumaan.

Proteiinia muodostuu aminohapoista, jotka voidaan jakaa välttämättömiin ja ei-välttämättömiin. Keho ei pysty itse tuottamaan yhdeksää välttämätöntä aminohappoa, joten niitä tulee saada ravinnon kautta tai proteiinilisillä. Kun etsit sopivaa proteiinijauhetta, sinun kannattaa aina valita sellainen, jossa on vähintään näitä kolmea välttämätöntä aminohappoa: valiini, leusiini ja isoleusiini. Näitä kutsutaan BCAA-aminohapoiksi, ja ne ovat erityisen tärkeitä lihaskasvun tukemiseen.

Välttämättömiä aminohappoja sisältäviä proteiinijauheita löytyy onneksi nykyään moneen mieltymykseen, ja valikoitavana on sekä eläinperäisiä että vegaanisia vaihtoehtoja. Kun valitset hyvältä maistuvan proteiinijauheen, se on mukava lisätä omaan ruokavalioon. Jauheen koostumukseen ja makuun vaikuttaa se, mitä tuotteessa on käytetty proteiininlähteenä. Proteiinityyppejä on useita, ja kun tunnet niitä hieman, osaat valita itsellesi parhaan.

Proteiinijauheen tyypit

Heraproteiini

Maitopohjainen heraproteiini on yksi parhaista vaihtoehdoista treenaajalle. Se valmistetaan herasta, joka on juuston valmistuksen sivutuote. Tässä proteiinityypissä on todella hyvä aminohappokoostumus: heraproteiinista saat jokaista välttämätöntä aminohappoa runsain määrin. Kyseessä on nopeasti imeytyvä proteiini, mikä tekee siitä ihanteellisen välittömästi treenin päätyttyä nautittavan lihaskasvun tukijan. Lisäksi se auttaa polttamaan kaloreita treenin jälkeen parhaiten kaikista proteiinityypeistä.

Heraproteiini isolaatti

Heraproteiinin isolaatti valmistetaan samaan tapaan kuin heraproteiinin konsentraatti, eli se on maitopohjainen. Sen suodatusprosessi on kuitenkin pidempi, minkä ansiosta proteiini-isolaatista poistuu suurempi määrä laktoosia ja rasvaa. Tämä tekee siitä vatsaystävällisemmän vaihtoehdon esimerkiksi laktoosi-intoleranssista kärsiville. Pitkän suodatusprosessin ansiosta isolaatin proteiinipitoisuus on myös normaalia korkeampi ja se imeytyy erityisen nopeasti kehoon.

Kaseiiniproteiini

Kaseiini on maidosta saatava proteiini, josta voidaan valmistaa laadukkaita proteiinilisiä. Se on ns. hidas proteiini eli se imeytyy hitaasti kehoon. Tämän ansiosta kaseiiniproteiini pitää kehon proteiinitasot ja kylläisyyden tunteen yllä pidempään. Se onkin erinomainen vaihtoehto painonpudottajalle. Kaseiiniproteiini sopii hienosti nautittavaksi illalla, jolloin aminohapot imeytyvät kehoon yön aikana varmistaen optimaalisen palautumisen.

Kasvipohjaiset proteiinijauheet

Kasvisperäiset proteiinijauheet ovat ihanteellisia treenaajille, jotka haluat noudattaa kasvis- tai vegaanista ruokavaliota. Niiden valmistukseen käytetään useita lähteitä, kuten herne-, hamppu-, soija- tai sinimailasproteiinia. Jauheita voidaan valmistaa joko yhdestä proteiinilähteestä tai sitten niitä yhdistellen. On hyvä huomioida, että vain osa kasviperäisistä proteiinijauheista (esim. soija- ja herneproteiini) sisältää kaikkia yhdeksää välttämätöntä aminohappoa.

Kollageeni proteiinijauheet

Kollageenia muodostuu jonkin verran elimistössämme luonnollisesti, mutta sen tuotanto hidastuu noin 25 ikävuoden jälkeen. Kollageeniproteiini edistää monella tapaa kehon terveyttä. Sillä on tärkeä rooli esimerkiksi nivelten, ihon ja kynsien hyvinvoinnissa. Kollageeniproteiinista löytyy kahdeksaa yhdeksästä välttämättömästä aminohaposta, joten se ei ole täydellinen proteiini. Se on kuitenkin erinomainen lisäravinne, joka auttaa kehoa pysymään vahvana ja terveenä.

Proteiinijauheet ovat parhaimmillaan kun ne maistuvatkin hyvältä

  • Proteiinijauheet toimivat sillon parhaiten, kun niitä ei tarvitse käyttää naama irvessä!
  • Proteiinijauheet ovat niin suosittu ravintolisä, että jokaiselle löytyy varmasti oma parhaan makuinen proteiinijauhe!
  • Älä tyydy liikaa vain yhteen makuun, vaan hanki suosiolla useita niin voit vaihdella niitä!